Barn conversion

I thought you might enjoy this stunning kitchen, created by Martin Moore for an idyllic barn conversion in Kent

This 16th century cottage and adjoining barn is nestled in the Kentish countryside. The cottage has been in the family for many years but the previous kitchen occupied only a small space within the home. Now with four young children, the owners decided to relocate the kitchen to the connecting barn resulting in a much larger, open-plan living/dining space including a mezzanine level.

Kitchen in the barn conversion
The kitchen was made to measure by Martin Moore in Yorkshire

The brief was for a fusion of classic and contemporary, a kitchen that was in harmony with the style of the barn conversion, but that also had a touch of modernity. To achieve this, Martin Moore combined their Classic and Modernist cabinetry painted in Pale Dove Grey and Winter Sky. The worktops are Piracema polished granite.

Due to the age and heritage of the house, meticulous planning was necessary to work around the unusual architectural aspects of the property – namely the beautiful oak beams, the sloped ceiling and the uneven walls. As all Martin Moore kitchens are built to order in their Yorkshire workshops, they were able to design furniture which enhanced the architecture of the room, whilst taking advantage of the available space.

Storage includes a capacious larder

A large number of appliances and cooking equipment needed to be stored out of sight, making hidden storage an essential part of the brief. Alongside deep drawers in the island and wall run, a capacious larder, an appliance/breakfast cupboard and a bespoke china cabinet were included.

Gaggenau appliances were chosen including two integrated dishwashers, two wall ovens, a downdraft extractor and a teppanyaki induction hob.

Space was found for a window seat and a large collection of china.

Working alongside interior designer Nicola Borton, the owners opted for a deliberately muted colour scheme. Lending a cosy, country feel to the room and designed to take advantage of the spectacular pastoral views, a bench seat was installed next to the low window. Not only does it tie in with the more traditional elements of the room, it also offers concealed storage space and a calm, relaxing area for reading – the perfect finishing feature of an inviting, family kitchen.

For more real kitchen projects click here

Write a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner